Passepartout

Passepartout  

En passepartout är en ram av kartong som inte bara har en estetisk funktion, den är med att skyddar bilden också då den skapar en distans mellan bilden och glaset så att luften kan cirkulera. Akvareller, pasteller, foto och teckningar har en ömtålig yta och brukar därför ramas in under glas och förses med en passepartout.

Ej syrafri passepartout

Om du har en äldre bild som har blivit gul eller gulgrå så ligger det troligen en passepartout som inte är syrafri och den bör du byta ut så att din bild inte riskerar att förstöras. 

ej-syrafri

Välja storlek på passepartout

Nästan alla passepartouter görs med tre sidor lika medan den nedre oftast är bredare. Att man gör nederkanten bredare, är ett sätt att optiskt framställa passepartouten liksidig för ögat och vanligast är att man gör nederkanten ca 25 % större än sidorna. En mindre bild kan lyftas fram och förstärkas med en bredare passepartout medan en större bild kanske blir snyggare med en smalare passepartout som ett avslut ut mot ramen.

Man kan också välja att lägga passepartouten utanför bilden t.ex. om kanten är riven på din bild, distansen till glaset blir ju det samma.

pp-riven-kant  pp-v-grove400 

Mäta ut en passepartout

Man börjar med att mäta bilden, bredd och höjd, tänk bara på HUR passepartoutkanten skall ligga på din bild, skall den ligga in på bilden, så måste du dra ifrån ca 1 cm på bildmåttet så att det inte uppstår glipor runt. Bestäm sen vilken bredd du vill ha på sidorna, mest vanligt är 4-6 cm, ta det måttet x 1,25 och du får bredden på underdelen.

Då vill du också få storleken på ramen du behöver, som blir det samma som passepartoutens yttermått

Ibland vill man ha flera passepartouter för att få ett större djup i bilden och man kan också välja en färgad passepartout i ett av lagren för att kanske förstärka en färg eller en detalj i bilden.

passepartout med distans dubbel passepartout